Bijscholing

Bijscholing waterzijdig inregelen – 12 november 2024 (nieuwe datum, inschrijven kan nog)

Waterzijdig inregelen kan je helpen om tot wel 25% te besparen op je gasverbruik voor verwarming van je woning, vaak zonder grote kosten! Je leert in de theorie training wat dit precies betekent, hoe het werkt en hoe we dit aanbieden binnen de EC Wijdemeren en Wattnu. Deelnemers kunnen daarna op 2 manieren de praktijk ervaren:
1. hand-on sessie van 1,5 /2 uur bij een coach thuis waarin we samen een meting uitvoeren en trainer uitleg geeft. Max 4 coaches. Bij voorkeur na volgen theorie, niet verplicht.
2. meeloopstage van 1,5 a 2 uur bij een bewoner waarbij de coach de meting doet en ik mee kijk en aanwijzingen geef. In principe 1 op 1, maar er kan nog een coach meekijken. Verplicht eerst theorie gevolgd.

  • Dinsdag 12 november 19.30 – 21.30 uur
  • Trainer: Carlos Groen
  • Locatie: Energieloket EC Wijdemeren, Dodaarslaan 2b, Kortenhoef

Als de coaches zelfstandig wat ervaring hebben opgedaan, kunnen ze tijdens een intervisie die ervaringen uitwisselen en dieper op bevindingen ingaan in. Intervisie: In nov, planning wordt met de groep afgestemd

INSCHRIJVEN: zie hier de aanmeldlink

—————————INFO TRAININGEN—————————-

——————————————————————————————————————–

Info Algemene Training Warmtepompen 

De algemene bijscholing Warmtepompen is voor de energie coaches die zo min mogelijk op de techniek in willen gaan.

Bewoners komen steeds vaker met vragen over warmtepompen. In deze training krijg je vanuit je rol als energiecoach alle informatie die je nodig hebt om bewonersvragen rondom warmtepompen te beantwoorden. We gaan dat op een hele praktische manier doen, zodat je goed met bewoners mee kan denken. Ook zonder technische achtergrond kan je deze training volgen. Je krijgt inzicht in de verschillende soorten warmtepompen en buitenunits. Ieder met hun voor- en nadelen en wat passend is voor de bewoner. Je leert wat een bewoner kan doen voordat hij overgaat op de aanschaf van een warmtepomp. En je leert op een eenvoudige manier rekenen aan de kosten – opbrengsten van een warmtepomp.

Info Training Warmtepompen WP-coach

De collectieve inkoopactie voor warmtepompen richt zich op verschillende typen warmtepompsystemen; zoals de hybride en de all-electric (ready) warmtepompen en aircosystemen. Voordat bewoners zich in kunnen schrijven bij één van de deelnemende bedrijven dienen zij eerst advies te krijgen van één van de lokale warmtepomp-coaches over de geschiktheid van de woning voor een warmtepomp en welk type warmtepomp het meest past bij de woning en de bewonerswensen. In deze training wordt in aanvulling op de basis energiecoachtraining  dieper ingegaan op de diverse pompen ter ondersteuning van coaches die deze gesprekken gaan voeren.

Info Training Warmtecamera

In de maanden oktober tot maart kunnen er  infrarood quickscans worden aangeboden aan bewoners. Een belangrijk middel om bewoners inzicht te geven in de isolatiestaat van hun woning en bewust te maken van de mogelijkheden tot verbetering. Ook voor straatgesprekken en wijkaanpak met bijv. vergelijkbare woningen is dit een fraai hulpmiddel om het gesprek op gang te helpen. Niets werkt beter dan beeldmateriaal en dit met elkaar te bespreken.

Deze training is voor hen die niet eerder met een infraroodcamera hebben gewerkt en/of rapportages hebben gemaakt met de daarvoor bedoelde software (Windows of iOS). Circa een maand na de training is er gelegenheid van een online intervisie moment waarin de ervaringen kunnen worden uitgewisseld, c.q. vragen over dit onderwerp kunnen worden gesteld.

Info Training Ventilatie & Isolatie

Waarom ventileren bij isolatie?

Terwijl isolatie helpt om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren, kan overmatige isolatie leiden tot een te luchtdichte omgeving. Dit kan resulteren in een gebrek aan frisse lucht en een onaangename, stilstaande atmosfeer en/of vochtproblemen. Ventilatie is essentieel om een gezonde luchtcirculatie te behouden zonder onnodig energie te verspillen. We bespreken in 1,5 uur hoe je dit in de praktijk doet, isoleren en ventileren, en hoe je bewoners hier goed over kunt inlichten.

Info Training Waterzijdig Inregelen

Het waterzijdig inregelen van je CV-installatie kan je helpen om tot wel 25% te besparen op je gasverbruik voor verwarming van je woning, vaak zonder grote kosten! Je leert in de theorie training wat dit precies betekent, hoe het werkt en hoe we dit aanbieden binnen EC Wijdemeren en WattNu. Eigenlijk regelen we niets in, maar doen we een  WZI nulmetingd.w.z een diagnose stellen. De bewoner kan hiermee naar de installateur.
Deelnemers kunnen daarna op 2 manieren de praktijk ervaren en bij de intervisie verdere vragen stellen nav gedane ervaringen. Zie onderaan deze pagina onder Info Trainingen meer informatie over de training en uit welke componenten deze bestaat.

Waterzijdig inregelen kan je helpen om tot wel 25% te besparen op je gasverbruik voor verwarming van je woning, vaak zonder grote kosten! Je leert in de theorie training wat dit precies betekent, hoe het werkt en hoe we dit aanbieden binnen  EC Wijdemeren en WattNu. 
Deelnemers kunnen daarna op 2 manieren de praktijk ervaren en bij de intervisie verdere vragen stellen nav gedane ervaringen.

De training bestaat uit de volgende 4 componenten:

  1. Een theorie training van 1,5 a 2 uur waarin het 
    principe van WZI uitgelegd wordt. 
  2. Een hand-on sessie van 1,5 a 2 uur bij een coach thuis
    waarin samen een meting uitgevoerd wordt en verder uitleg gegeven wordt. Max 4 coaches. Bij voorkeur nadat 1 gevolgd is.
  3. Een meeloop stage van 1,5 a 2 uur bij een bewoner
    waarbij de coach de meting doet en de trainer meekijkt en aanwijzingen geeft. In principe 1 op 1, maar er kan nog een 2de coach meekijken. In principe moet 1 (en/of 2) gevolgd zijn.
  4. Een intervisie moment: Dit is een terugkom/expert sessie nadat de coaches zelfstandig een aantal sessies hebben gedaan om ervaringen uit te wisselen en/of dieper op bevindingen in te gaan. Duur afhankelijk van aantal deelnemers en input. 

Info Biobased isoleren

Met biobased naar label A?

Sinds 2024 is er extra subsidie op biobased materiaal, waardoor het nu aantrekkelijker is voor bewoners om voor duurzame opties te kiezen. Zelfs in de bouw en bij verbouwingen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van biobased materialen. Deze bijscholing behandelt essentiële vragen, zoals:

  • Welke biobased materialen zijn beschikbaar?
  • Wat zijn de mogelijkheden bij isoleren met biobased materiaal?
  • Wat zijn de voordelen en beperkingen?
  • Hoe verhouden de prijzen zich tot regulier isolatiemateriaal?
  • Wat zijn de subsidiebedragen en voorwaarden vanaf 1 januari 2024?
  • Waar is biobased materiaal verkrijgbaar voor bewoners?

Daarnaast biedt de training praktijkvoorbeelden en belicht het, zoals altijd van belang bij isolatie, het aspect van ventileren.

Kennisbank 

Veel relevante informatie over de scholingen staat in de kennisbankHier zijn ook van een aantal eerdere scholingen opnames te vinden, waaronder van de basistraining. Hier zijn middels toegang met wachtwoord ook van een aantal eerdere scholingen opnames te vinden, waaronder van de basistraining.

Eerdere bijscholingen

Bijscholing Collectieve Inkoop
Trainer: Martin Valkenburg
Locatie: Zoom (zie in Kennisbank/Bijscholing de opname om de bijscholing terug te kijken)
Dinsdag  5 november 2024: 19.30-21.00 uur

 

Bijscholing Warmtecamera
Trainer: Eric Paardekooper Overman
Locatie: Dodaarslaan 2B, Kortenhoef
Donderdag 31 oktober 2024: 19.30-21.00 uur

Demo Warmtepompen Energiecentrum Zeist
Trainer: Kees Bakels
Datum: 21 oktober 2024
Tijd:  19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Locatie: Energiecentrum Zeist, Slotlaan 279, 3701GH Zeist

Warmtepompen training theorie
Trainer: Pieter Knijff en Eric Paardekooper Overman
Maandag 14 oktober 2024: 19.30-21.30 uur
Locatie: Energieloket EC Wijdemeren, Dodaarslaan 2b, Kortenhoef 

Open Energiedag 2024 – 21 september 2024
Tijdens de Open Energiedag openden drie warmteprojecten hun deuren om te vertellen over hun warmteproject: Hilversumse Meent met een klein bronnet voor 21 woningen, Muiderberg met een warmtenet van 60/70° voor 1200 woningen en Blijkpolder Nederhorst den Berg met een bronnet (12-15°) voor 530 woningen.


10.30-11.30 Hilversums: woningcorporatie G&OG&O Aargasvrij Hilversumse Meent
Locatie voorbeeldwoning: De Zeggemeent 37, Hilversum
12.30-13.30 Wijdemeren: Blijkpolder bronnet – Nederhorst den Berg
Locatie: Duurzaamheidscentrum Dodaarslaan 2b, Kortenhoef
14.30-15.30 Gooise Meren: Warmtenet Muiderberg – aquathermie
Locatie: Ontmoetingscentrum De Steeg, Populierenlaan 2b, Muiderberg
Zie ook: Open Energiedag – Daar krijg je energie van

Bijscholing Collectieve Inkoopactie 2024
Trainer: Martin Valkenburg
Woensdag 17 maart: 19.30-21.30 uur (laatste halfuur voor vragen)
Locatie: per Zoom (opnamen in kennisbank)
Bijscholing Biobased Isoleren
Trainer: Ronald Spaan
Locatie: Dodaarslaan 2B, Kortenhoef
Donderdag 21 maart 2024: 19.30 – 21.00 uur
Bijscholing Warmtepompen WP-coach
Trainer: Pieter Knijff en Eric Paardekooper Overman
Locatie: De Plataan, Majoor Kampsstraat 3 in Naarden
Donderdag 29 februari 19:30 – 21:30 uur

Bijscholing Warmtecamera
Trainer: Eric Paardekooper Overman
Locatie: Dodaarslaan 2B, Kortenhoef
Donderdag 22 februari 2024: 19.30-21.00 uur
Bijscholing Warmtepompen algemeen
Trainer: Huub Pennock
Locatie: De Plataan, Majoor Kampsstraat 3 in Naarden
Donderdag 1 februari 2024: 19.30-21.30 uur
Bijscholing Waterzijdig Inregelen
Trainer: Carlos Groen
Dinsdagavond 16 januari 2024: 19.30-21.30 uur
Locatie: Dodaarslaan 2B, Kortenhoef
Intervisie Warmtecamera
Trainer: Eric Paardekooper-Overman
Dinsdag 12 december 2023: 19.30-21.00 uur
Locatie: per Zoom
Intervisie Warmtepompen
Trainer: Pieter Knijff en Eric Paardekooper-Overman
Maandag 11 december 2023: 19.30-21.00 uur
Locatie: per Zoom
Training Ventilatie & Isolatie
Trainer: Robert Tersmette
Dinsdag 29 november 2023: 20.00 – 21.00 uur
Locatie: Huis van Eemnes, Noordersingel 4, 3755 EZ Eemnes
Training Ventilatie & Isolatie – EC Wijdemeren
Trainer: Robert Tersmette
Dinsdag 28 november 2023: 20.00 – 21.00 uur
Locatie: Dodaarslaan 2B, Kortenhoef
Training Hoomdossier HilverZon
Trainer: Hanke Mauser
Vrijdag10 november 2023: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: Schapenkamp 2, 1211 PA  Hilversum
Training Hoomdossier EC Wijdemeren
Trainer: Hanke Mauser
Groep 1 Vrijdag 27 oktober 2023: 14.00 – 17.00 uur
Groep 2 maandag 6 2023 november: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: Dodaarslaan 2B, Kortenhoef
Training Hoomdossier EC Eemnes/Huizen/Laren
Trainer: Hanke Mauser
Vrijdag 3 november 2023: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: Brinkhuis Laren, Brink 29, 1251 KT Laren, 2de verdieping

Training Warmtepomp 
Trainer: Pieter Knijff en Eric Paardekooper Overman
Donderdag 19 oktober 2023: 19:30 – 21:30
Locatie: De Plataan, Majoor Kampsstraat 3 in Naarden

Praktijksessie “Verduurzamen monumentaal pand Laren” – de uitdagingen bij een pand uit 1880 renoveren zonder de monumentale stijl van het huis aan te tasten (laatste keer, dan wordt pand opgeleverd).
Vrijdag 13 oktober  2023(15:00 – 17:00)
Trainer:  Ronald Spaan (architect)
Locatie: Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat 14, Laren

Training Warmtecamera
Trainer: Eric Paardekooper Overman
2 groepen: 25 sept 2023 (middag) en 28 sept 2023 (avond)
Locatie: Wijkcentrum De Uitwijk, Doctor Schaepmanlaan 10-12 in Bussum

Training Hoomdossier
Trainer: Hanke Mauser
Woensdagmiddag 6 sept (13:30 – 16:30)
Locatie Regiokantoor Gooi en Vechtstreek, Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum

Training Hoomdossier
Trainer: Hanke Mauser
Maandagavond 4 september (19.00 – 22:00)
Locatie Wijkcentrum De Uitwijk, Doctor Schaepmanlaan 10-12 in Bussum

Training Hoomdossier
Trainer: Hanke Mauser
Woensdagmiddag 19 juli (13:30 – 17:30)
Locatie Regiokantoor Gooi en Vechtstreek, Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum

Training Hoomdossier
Trainer: Hanke Mauser
Maandag 17 juli 2023 19.00 – 22.00 uur
Locatie Regiokantoor Gooi en Vechtstreek, Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum

Training Energiecoach Huurders 
Trainer: Hanke Mauser                                                      Woensdagmiddag 5 en 12 juli  (13:30 – 17:30),  locatie Regiokantoor Gooi en Vechtstreek, Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum

Praktijksessie “Verduurzamen monumentaal pand Laren” – de uitdagingen bij een pand uit 1880 renoveren zonder de monumentale stijl van het huis aan te tasten.
Trainer:  Ronald Spaan (architect)
Vrijdag 30 juni en 7 juli : 16:00 – 18:00 uur, Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat 14, Laren

Training Warmtecamera
Trainer: Eric Paardekooper-Overman
Woensdagmiddag 25 januari  (13:30 – 16:00), Donderdagavond 26 januari (19:30 – 22:00), locatie Hearthouse, Bussum

Kennissessie warmtepomp
Woensdagmiddag 1 februari
Locatie: SAW-gebouw in Weesp

Rekentools Basis
Dinsdagavond 14 februari 19:30 – 21:00
Trainer Huub Pennock
Locatie: Online

Rekentools Vervolg
Dinsdagavond 28 februari 19:30 – 21:00
Trainer Huub Pennock
Locatie: Online

Training Warmtepompen
Trainers: Pieter Knijff en Eric Paardekooper
Dinsdagavond 4 april 20:00 – 21:30
Locatie: Online
 
Praktijksessie “Verduurzamen monumentaal pand”
Trainer: Ronald Spaan
Vrijdagmiddag 7 april vanaf 15:00 (aansluitend borrel)
Locatie: Laren